Een veilige vluchtroute met de vluchtwegmap van ASSA ABLOY

Passend advies en uitgewerkte oplossingen voor uw vluchtplan en vluchtwegen met informatie over wet- en regelgeving en goedgekeurde producten voor vluchtdeuren.

Onderzoek toont aan dat de kwaliteit van vluchtdeuren een cruciale rol speelt bij het voorkomen van calamiteiten. Regelmatig zijn er onduidelijkheden omtrent de normeringen en regelgeving van vluchtwegen. De regels worden complexer en ook het Bouwbesluit 2012 en de brandweer stellen steeds hogere eisen. ASSA ABLOY Nederland kent deze materie als geen ander. Wij bieden producten en totaaloplossingen voor vluchtwegen die voldoen aan de strengste eisen.

Vluchtwegoplossingen voor uw vluchtplan
De vluchtwegoplossingen van ASSA ABLOY bewijzen zich dagelijks in tal van toepassingen. Van theaters, stadions, musea, winkelcentra en discotheken tot ziekenhuizen, scholen, hotels en studentenwoningen. In alle gevallen gaat het onze opdrachtgevers om het bieden van een snelle veilige vluchtweg aan bezoekers. Bij voorkeur zonder dat die vluchtweg tegelijk ook toegang biedt tot ongewenste gasten.

Vluchtdeuren
In het ideale geval zijn toegangsdeuren en vluchtdeuren (nooddeur, paniekdeur, nooduitgang, enz.) gescheiden. Toch kan het noodzakelijk zijn om tegelijkertijd vluchtveiligheid en toegang tot het pand te combineren. Dat kan dankzij vluchtdeuren die ook dienst kunnen doen als toegangsdeur. Met bijvoorbeeld een nood- of paniekoplossing aan de binnenzijde en een toegangscontrolesysteem aan de buitenzijde.

Vluchtwegnormen NEN-EN 179 en NEN-EN 1125
Sinds april 2003 bestaan er Europese normen, de zogenaamde NEN-normen, voor nood- panieksituaties. Door deze normen wordt duidelijk aan welke eisen een vluchtdeur moet voldoen. De vluchtwegnormen voor nooddeuren (NEN-EN 179), voor paniekdeuren (NEN-EN 1125) en de ontwerpnormen (prNEN-EN 13633 en prNEN-EN 13637) worden uitgebreid toegelicht in onze vluchtwegmap.

Goedgekeurde  en geteste producten

Belangrijk bij vluchtwegen en vluchtplannen is dat combinaties van deurbeslag, paniekopeners, deursloten en schilden gezamenlijk getest zijn om een juiste werking bij calamiteiten te kunnen garanderen. Naast mechanische oplossingen zijn er diverse elektromechanische oplossingen zoals solenoidsloten, zelfvergrendelende meerpuntssluitingen met krukbesturing of een antipaniekfunctie op de binnenkruk.

Vluchtwegmap
Naast de goedgekeurde producten die voor nood- en paniekdeuren in aanmerking komen, wordt er in de vluchtwegmap zeer veel aandacht besteed aan advies, Bouwbesluit 2012, vluchtroutes, voorbeeldconcepten en schema’s die een keuze voor de juiste oplossing vergemakkelijken.