CLIQ®; dé oplossing voor de beveiliging van banken

Kan één enkel, geïntegreerd sluitsysteem bankhallen, geldautomaten en geldtransport beschermen?

In geen enkele omgeving zijn de beveiligingseisen zo strikt en kritisch als bij een bank. Hoewel cyberbeveiliging de krantenkoppen haalt, is fysieke beveiliging van mensen en eigendommen van essentieel belang in het dagelijks bankieren.

We hebben allemaal de overvalfilms gezien. Maar, in de echte wereld, is bankbeveiliging complexer dan het plaatsen van de grootste en zwaarste kluisdeur die je kunt vinden. Gebouwen, geldautomaten en geldtransport hebben verschillende werkprocessen, maar ze moeten elk kunnen vertrouwen op een hoog beveiligingsniveau, zoals dat van een kluis.

Zou één type sluitsysteem aan al deze verschillende behoeften kunnen voldoen?

Vertrouwde beveiliging en een vangnet
Qua complexiteit en veiligheid vormen kritieke infrastructuur, zoals elektriciteitsnetten en waterzuiveringsinstallaties de norm voor de sluitbehoeften van banken. Toevallig behoren deze nutsbedrijven tot de meest enthousiaste adoptanten van CLIQ®-toegangscontrole.

CLIQ® is een sluitsysteem, opgebouwd uit meerdere lagen dat mechanische sleutelbediende en elektronische beveiliging combineert. Een reeks uiterst veilige cilinders en hangsloten voor andere toepassingen dan deuren, maximaliseren fysieke beveiliging en aanvalsbestendigheid.

Vervolgens voegt de CLIQ®-technologie er gecodeerde, gebruiksvriendelijke elektronische beveiliging aan toe, zonder de noodzaak van bekabeling: alle CLIQ®-sloten voor deuren, hangsloten, kasten, liften, poorten en alle relevante apparatuur zijn draadloos. De micro-elektronica in het slot maakt gebruik van de standaardbatterij die in de programmeerbare CLIQ®-sleutel zit.

Deze niveaus van fysieke en elektronische beveiliging werken samen om banken een vangnet te geven als een sleutel zoek is. De toegangsrechten van een verloren CLIQ®-sleutel worden met behulp van de software eenvoudig verwijderd en wel per direct. De sleutel opent niet langer een deur, kluis of geldautomaat.

Eenvoudige installatie, eenvoudig beheer van deuren, poorten en geldautomaten
Omdat de oplossing gebaseerd is op sleutels, is CLIQ® een eenvoudige stap van mechanische beveiliging naar krachtige toegangscontrole. Zonder dat de bestaande hardware zoals deuren moeten worden aangepast. Installatie achteraf is eenvoudig.

De beveiligde CLIQ® Web Manager-software werkt vanuit elke browser of op een intranet met inlogverificatie met meerdere niveaus voor beheerders. Facilitair managers kunnen workflows beheren door de toegangsrechten van elke gebruiker aan te passen, zonder uitpuilende sleutelbossen of een ingewikkeld, duur sleutelbeheersysteem. Eén (her)programmeerbare sleutel voldoet aan al hun behoeften.

Gebieden die een speciale toegang vereisen, kunnen eenvoudig worden gedefinieerd en de toegang daartoe is beperkt tot geautoriseerde medewerkers. Als meerdere systeembeheerders vereist zijn, zorgt CLIQ® ervoor - zelfs over verschillende locaties of tijdzones.

Facilitair managers kunnen wandlezers plaatsen op strategische punten - bijvoorbeeld bij de personeelsingang - voor werknemers of aannemers om hun machtigingen regelmatig te verlengen. Kortere validiteit van toegangsrechten verhoogt de beveiliging in de bankhal of in de backoffice.

Daarnaast kan het CLIQ®-systeem op afroep rapportages genereren voor elk slot of elke gebruiker, waardoor incidentonderzoek wordt gestroomlijnd. Programmeertools verzamelen data op het moment van herprogrammering. CLIQ®-functionaliteit bespaart u tijd en geld.

CLIQ® kan meer dan alleen deuren beveiligen. CLIQ®-cilinders zijn ook ideaal voor geldautomaten. Bankpersoneel of externe leveranciers hoeven niet eens een andere sleutel bij zich te dragen om de geldautomaat te ontgrendelen. Hun CLIQ®-sleutel is geprogrammeerd om precies de juiste geldautomaat op het juiste moment te openen - een veilig en gecontroleerd werkproces.

Elke sleutelhandeling wordt bijgehouden en gecontroleerd binnen dezelfde Web Manager-software, beschikbaar op een lokale server of met ASSA ABLOY's beveiligde Software as a Service (SaaS) -optie.

Contant geld beveiligd onderweg
Het voeren van een geldtransportafdeling of -bedrijf voegt een andere variabele toe aan de beveiligingsmix: personeel en contanten zijn altijd onderweg en de volledige workflow moet worden beveiligd. Als men telkens terug moet naar het hoofdkantoor om een sleutel op te halen, wordt er tijd en brandstof verspild. Met de bekroonde* uitbreiding van hetzelfde CLIQ®-systeem - CLIQ® Connect-technologie – is dat niet nodig.

Met CLIQ® Connect hoeft een sleutelbezitter zijn toegangsrechten niet langer fysiek bij te werken door terug te keren naar het hoofdkantoor of naar de dichtstbijzijnde vestiging met een programmeerapparaat. Het enige benodigde is een smartphone, de CLIQ® Connect-app en een beveiligde Bluetooth-verbinding. Dit is eenvoudig en flexibel - en reageert snel op elke "live" situatie.

Als u geldtransporteurs moet omleiden terwijl ze onderweg zijn, hoeft u slechts nieuwe toegangsrechten in te stellen voor het gebouw of de geldautomaat in CLIQ® Web Manager. De sleutelbezitter maakt een veilige Bluetooth-verbinding tussen de programmeerbare CLIQ® Connect-sleutel en de app om de rechten direct bij te werken. Ze kunnen nu de nodige sloten openen op de nieuwe bestemming.

Met de online openingsfunctie van CLIQ® Connect is het mogelijk om een geldtransport veilig sequentieel te ontgrendelen. Vergrendelingen kunnen bijvoorbeeld met een sleutel worden ontgrendeld binnen 60 seconden nadat de toegang ook is geautoriseerd door een systeembeheerder.

Kan een enkel, geïntegreerd CLIQ®-sluitsysteem geld beschermen in bankgebouwen, geldautomaten en tijdens het transport? We denken dat het kan.

Wilt u weten hoe bedrijven in heel Europa al profiteren van CLIQ®, download hier een gratis casestudie!