Zijn mobiele telefoons de toekomst van elektronische toegangscontrole?

/Local/NL/OW2.0/assaabloy.nl%202.0/aanl%20Beeldbank%202.0/Nieuws/aa_EMEA_DAS_regional_mediapackage_mobileaccess_LinkedIn2.jpg

Op het werk en thuis is de smartphone de afstandsbediening van ons dagelijks leven. Het is een agenda en een creditcard. We boeken vakanties en bankieren ermee. Met video-oproepen kunnen we zelfs op twee plaatsen tegelijkertijd zijn (althans zo lijkt het). Is er nog een onbenut potentieel bij het gebruik van mobiele telefoons als het om toegangscontrole gaat?

Volgens officiële EU-gegevens verstrekte in 2016 94% van de grote Europese bedrijven een mobiel apparaat aan hun werknemers. We lijken onze smartphones voor alles te gebruiken. Toch zijn mobiele telefoons eigenlijk onderbenut als het beveiliging en toegangsbeheer betreft.

Evoluerende technologieën stellen ons nu in staat om toegangsrechten te beheren via apps voor mobiele telefoons, een deur te openen met een virtuele sleutel en nog veel meer. Volgens een recent IHS Markit-onderzoek*, zullen er naar schatting in 2021 zo'n 44 miljoen mobiele 'sleutels' worden gedownload.

Waarom? Om meerdere redenen is de mobiele telefoon uitermate geschikt voor het beheren van toegang op het werk:

  • Het is handig: één van de redenen waarom Apple Pay, Instagram en andere mobiele diensten zo succesvol zijn, is dat we minder spullen willen meenemen. Met veilige inloggegevens op je telefoon is een sleutel of pasje niet meer nodig.
  • Het is veilig: een schermvergrendeling voegt, door middel van PIN, veegbeweging of vingerafdruk, extra beveiliging toe. Met telefoons wordt multi-factor authenticatie ingebakken in de referentie. En hoe snel zou u opmerken als u uw toegangspas verliest? Lang niet zo snel als wanneer u uw smartphone kwijt raakt.
  • Het is flexibel: beveiligings- en facilitaire managers kunnen dingen doen met virtuele sleutels die onmogelijk zijn met een magneetpas. Ze kunnen deze per direct vanaf elke locatie verstrekken, intrekken of wijzigen middels hun mobiele telefoon met beveiligde cloudtoegang. Ook wanneer een tijdelijke bezoeker toegang nodig heeft tot uw gebouw, is de gemakkelijkste manier om deze binnen te laten via de telefoon.
  • Het is efficiënt: stop de wachtrijen voor tijdelijke toegangspassen bij de receptie, verspil geen uren meer aan besprekingen over het overdragen van toegangspassen en bespaar op kosten voor vervanging van verloren en beschadigde inloggegevens. Telefoon gebaseerde toegangscontrole bespaart bedrijven tijd én geld.
  • Het is compatibel: mobiele telefoons zijn gebouwd voor connectiviteit, ook met uw bestaande RFID-vergrendelingen. Bluetooth- en NFC-radiotechnologie zitten al in de meeste moderne smartphones. En alle toekomstige levensvatbare draadloze en contactloze technologieën zullen ook op mobiele telefoons werken.

Een ander recent analistenrapport verwacht dat in 2020 maar liefst 20% van de organisaties smartphones gebruikt voor toegang, in plaats van plastic magneetpassen**. De overgang naar mobiel toegangsbeheer lijkt onvermijdelijk.
"Andere zeer beveiligingsbewuste branches, zoals banken, tonen de voordelen van de smartphone aan.", zegt Thomas Schulz, Director Marketing & Communications Digital and Access Solutions bij ASSA ABLOY EMEA. "Evenzo zien we een snel groeiende interesse in het ontgrendelen van deuren en andere vormen van toegang met mobiele sleutels. En facilitair managers willen de toegangsrechten beheren via hun smartphone."

"Om een voorbeeld te geven uit ons portfolio van mobiele toegangsoplossingen: onze nieuwe SMARTair® Openow™-oplossing laat beveiligingsmanagers de virtuele sleutels van alle gebruikers beheren middels een beveiligde app. Als een beheerder een virtuele sleutel annuleert, verdwijnt deze onmiddellijk uit de Openow™-app van een gebruiker."

Schulz refereert ook aan de nieuwe campus van de Arkansas State University in Mexico, waar studenten en personeel geen toegangspassen meer hebben. Elke campusgebruiker installeert en valideert zijn eigen Openow™-app en bewaart sleutels virtueel.

"Smartphones voegen gemak en functionaliteit toe aan ons productportfolio voor draadloze toegangscontroleoplossingen." voegt Schulz toe. "Gebruikers kunnen onze Aperio® draadloze sloten ontgrendelen met een Seos® mobiele referentie. Kleine en middelgrote bedrijfsmanagers kunnen hun eigen toegangscontrole uitvoeren zonder specialistische kennis, met alleen de CLIQ® Go-app en hun telefoon. Voor bedrijven met een extern personeelsbestand werkt de CLIQ® Connect-app de toegangsrechten van programmeerbare sleutels bij met alleen een beveiligde Bluetooth-verbinding.

"Toegangscontrole vanaf uw mobiele telefoon biedt zoveel efficiëntievoordelen. Ik zou iedereen die betrokken is bij het beheer van toegangscontrole willen aanmoedigen om een kijkje te nemen. "

Op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de ontwikkelingen van ASSA ABLOY Nederland? Volg het LinkedIn-kanaal:https://www.linkedin.com/company/assa-abloy-nederland

U kunt het meest recente "Wireless Access Control Report" van ASSA ABLOY hier gratis downloaden!