Vluchtconcepten

Bij vluchtwegen is het zeer belangrijk dat combinaties van deurbeslag, paniekopeners, deursloten en schilden gezamenlijk getest zijn om een juiste werking te garanderen bij calamiteiten. De complete vluchtwegconcepten van ASSA ABLOY zijn gezamenlijk getest en voldoen aan de huidige wet- en regelgeving.

Wanneer kiest u voor welke producten?
Om een juiste keuze te maken, houdt u rekening met de volgende zaken:

Deuren
Het aantal vluchtdeuren, de locatie en breedte van elke deur zijn belangrijke overwegingen. De keuze hangt af van de grootte van het gebied waarin mensen samenkomen en het maximum aantal mensen dat zich tegelijkertijd in de ruimte mag bevinden.

Hang- en sluitwerk
Een ruimte waarin meer dan 100 personen aanwezig zijn, moet voorzien zijn van een panieksluiting conform NEN-EN 1125. In ruimtes met minder dan 100 personen is onder andere nooddeurbeslag conform NEN-EN 179 toereikend. Als er een mensenleven bij betrokken is, mag de prijs van het sluitwerk geendoorslaggevende factor zijn.

Publieke ruimtes
Het beschermen van een mensenleven is de verantwoordelijkheid van gebouwgebruikers. In scholen, theaters en andere publieke ruimtes is het noodzakelijk de nodige voorzieningen te treffen tegen paniek als gevolg van brand of andere noodsituaties. Dit vereist onder andere dat alle uitgangen naar buiten moeten draaien (op deze eis geldt een aantal uitzonderingen). Ook moeten de uitgangen van hang- en sluitwerk zijn voorzien, om ervoor te zorgen dat iedereen de deuren altijd van binnenuit onmiddellijk kan openen. Voor onbewoonde gebouwen maakt de lokale overheid hierop een uitzondering. Om veiligheidsredenen mogen uitgangsdeuren op bepaalde tijden gesloten zijn, op voorwaarde dat deze niet op slot zijn tijdens de uren dat de ruimte bewoond of in gebruik is.

Brandwerende deuren
Een brandwerende deur die ontworpen is om een brand te beheersen, moet zijn voorzien van hang- en sluitwerk dat ontwikkeld is om een deur tijdens brand gesloten te houden. De deur moet zelfsluitend zijn, maar hoeft niet vergrendeld te worden.

Zie artikel 6.26. Zelfsluitende deuren Bouwbesluit 2012