Project Belicht: 's Heeren Loo

Een uniek totaalconcept waarmee ASSA ABLOY een uitgekiende oplossingen op maat biedt aan 's Heeren Loo.

Door Opening Solutions in de praktijk
Specifieke situaties vragen om specifieke oplossingen. ASSA ABLOY heeft daarom haar producten, diensten én expertise gebundeld onder de noemer Door Opening Solutions. Een uniek totaalconcept  waarmee ASSA ABLOY haar opdrachtgevers uitgekiende oplossingen op maat biedt. In ‘Project Belicht’ komen projecten aan bod waarin Door Opening Solutions in de praktijk zijn toegepast. In deze editie nemen we u mee naar zorgorganisatie ’s Heeren Loo in Ermelo, alwaar voor tachtig nieuwe cliëntwoningen werd gezocht naar een zorgbeslag dat maximaal voldoet aan de vraag van zowel cliënt als het ondersteunend personeel. Het LIPS Zorgslot van ASSA ABLOY bleek de ideale oplossing.

‘s Heeren Loo
’s Heeren Loo is in Nederland één van de grootste aanbieders van ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Belangrijke waarden binnen de organisatie zijn respect, geborgenheid, verantwoordelijkheid en gebondenheid. Deze waarden vormden dan ook het uitgangspunt bij het zoeken naar een slot voor tachtig nieuwe cliëntwoningen voor de locatie Ermelo: het slot moest voldoen aan de privacybehoeften van de cliënten en aan zorgverleners moest het slot de mogelijkheidbieden om deuren (tijdelijk) te kunnen afsluiten. Overkoepelende voorwaarde hierbij was dat het nieuwe slot bij calamiteiten zichzelf direct zou moeten ontgrendelen. Het LIPS Zorgslot bleek al deze eigenschappen in zich te hebben. Peter Kloosterman van installatiebedrijf Koldijk en Tineke Leussink van ’s Heeren Loo vertellen over hun kennismaking met deze innovatieve Door Opening Solution van ASSA ABLOY.

LIPS Zorgslot genomineerd voor Bouwkennis Marketing Jaarprijs 2009
Voor het vijfde achtereenvolgende jaar konden bedrijven uit de gehele kolom meedingen naar de ‘titel’ meest inspirerende marketinginitiatief in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Het LIPS Zorgslot is unaniem door de jury genomineerd voor deze titel en eindigde bij de laatste drie. Volgens de jury is het LIPS Zorgslot vernieuwend en is er veel aandacht gegeven aan de uitvoering van het concept. Bij de ontwikkeling is uitgegaan van de wensen van de klant. Het LIPS Zorgslot wordt al in diverse zorginstellingen succesvol toegepast.

Eén type slot voor alle bewoners
Het project betrof tachtig woningen, verdeeld over vijf hoofdgebouwen, waar cliënten in meer of mindere mate zelfstandig wonen. Juist vanwege deze verscheidenheid aan bewoners was een flexibele oplossing nodig voor het beslag.

Projectleider zorg Tineke Leussink van ’s Heeren Loo vertelt: ‘De ene cliënt kan wel met een sleutel omgaan, de andere niet. Ook bestaan er verschillen in de mate waarin cliënten behoefte hebben aan of kunnen omgaan met zaken als privacy en bewegingsvrijheid.Voorheen moest je per kamer vooraf de keuze maken voor een bepaald type slot. Dit beperkt je in de mogelijkheden om cliënten van kamer te laten wisselen. Met het LIPS Zorgslot hebben we nu één type slot dat geschikt is voor al onze bewoners.’

Privacy, vluchtveiligheid en gebruiksgemak in één oplossing
Het zorgbeslag stond niet in het oorspronkelijke bestek. Door allerlei omstandigheden duurde het jaren voordat het tot aanbesteding kwam. In de tussentijd stonden de ontwikkelingen op het gebied van zorgbeslag niet stil. ASSA ABLOY bracht het LIPS Zorgslot op de markt, en een demonstratie aan Tineke Leussink van ’s Heeren Loo en Peter Kloosterman van installatiebedrijf Koldijk was voldoende om beide partijen te overtuigen.

Kloosterman: ‘Het LIPS Zorgslot is een uniek product; ik had zoiets nog niet eerder gezien. Het meest in het oog springen de privacyfunctie en de led-indicatie, waarmee je in één oogopslag kunt zien wat de status is van een deur. Daarnaast biedt het Zorgslot ook optimale veiligheid wanneer het gekoppeld wordt aan een brandmeldsysteem. In geval van calamiteiten schakelt deze de voedingsspanning uit, waardoor het slot automatisch ontgrendeld wordt.’ Tineke Leussink valt hem bij: ‘Ik zag meteen de toegevoegde waarde voor onze bewoners en onze medewerkers. Bijvoorbeeld omdat je niet meer voor elke handeling een sleutel nodig hebt. Dankzij de tiptoets (aan de binnenzijde) en de krukbediening zijn de verschillende slotstanden eenvoudig te bedienen. Dit voldoet volledig aan de behoefte van onze cliënten om zelf invloed te hebben op hun privacy. Het enige waar nog wel een sleutel bij nodig is, is voor het opheffen van de ontgrendeling van de deur aan de buitenzijde. Dit is een loper voor alle kamers binnen één gebouw. Het personeel hoeft dus niet de hele dag met een enorme sleutelbos rond te lopen.’

Het LIPS Zorgslot in de praktijk
Het Zorgslot is inmiddels een paar maanden in gebruik. Na een korte gewenningsperiode zijn de ervaringen onverdeeld positief, zowel bij de bewoners als het personeel. Peter Kloosterman legt uit hoe het slot werkt.

 ‘Het LIPS Zorgslot kent drie standen’, aldus Kloosterman. ‘Groen, oranje en rood. Wanneer de led-indicatie groen is, staat het slot op de loopstand. De deur is ontgrendeld en men kan de kamer vrij betreden en verlaten. In de privacystand geeft de led-indicatie een oranje kleur weer. Deze stand wordt geactiveerd door middel van een tiptoets aan de binnenzijde. De kamer is dan niet toegankelijk voor andere cliënten maar alleen voor personeel met een zorgsleutel. De vergrendelings- stand geeft een rode led-indicatie weer. De deur is dan aan de buitenzijde vergrendeld door middel van krukbediening en kan alleen worden ontgrendeld middels de zorgsleutel.

’ Tineke Leussink: ‘Uiteraard is zo’n nieuw slot wel even wennen. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voorhet personeel. Achteraf gezien was een oefendeur wel handig geweest om onze cliënten vooraf te kunnen trainen in het bedienen van het slot. Maar inmiddels gebruikt nagenoeg iedereen de privacymogelijkheid en dat bevalt goed. Het niet meer afhankelijk zijn van het personeel bij het afsluiten van de eigen kamerdeur geeft de bewoners een gevoel van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. En voor de medewerkers is een belangrijk voordeel dat ze niet meer aan elke deur hoeven te voelen of deze vergrendeld is. De led-indicatie biedt hierover direct uitsluitsel. Dit voordeel geldt overigens ook voor de bewoners: een rode led-indicatie voorkomt dat men aan de deur gaat rammelen.’

Prettige samenwerking
Behalve het LIPS Zorgslot leverde installatiebedrijf Koldijk ook andere Door Opening Solutions van ASSA ABLOY. Hierover vond continu nauw overleg plaats tussen het installatiebedrijf, het adviesbureau (Vogelvang uit Apeldoorn), de opdrachtgever en de binnen- en buitendienstmedewerkers van ASSA ABLOY.

Kloostermans: ‘ASSA ABLOY heeft mij perfect geadviseerd over alle toepassingsmogelijkheden van de diverse producten en ondersteuning geboden gedurende het gehele installatietraject. Wanneer ’s Heeren Loo bijvoorbeeld aanvullende wensen had, kwam de accountmanager van ASSA ABLOY langs om direct een oplossing te bieden. Al met al heeft deze samenwerking niet alleen geresulteerd in de succesvolle installatie van LIPS Zorgsloten, maar ook van een deurautomaat voor minder valide bewoners, een aantal motorsloten, paniekbalken op vluchtdeuren én elektrische nachtschootdeuropeners op alle toegangs- en tussendeuren.

Tineke Leussink beaamt: ‘ASSA ABLOY was heel concreet en to the point met het geven van informatie. Geen technische verhandelingen of gladde verkooppraatjes, maar heldere uitleg over de voordelen van de producten in de dagelijkse praktijk. Ik heb de samenwerking met ASSA ABLOY dan ook als zeer prettig ervaren.’