Project Belicht: Teylers Museum

Een uniek totaalconcept waarmee ASSA ABLOY een uitgekiende oplossingen op maat biedt aan het Teylers Museum.

Door Opening Solutions in de praktijk
Specifieke situaties vragen om specifieke oplossingen. ASSA ABLOY heeft daarom haar producten, diensten en expertise gebundeld onder de noemer ‘Door Opening Solutions’. Een uniek totaalconcept waarmee ASSA ABLOY haar opdrachtgevers uitgekiende oplossingen op maat biedt. In ‘Project Belicht’ komen projecten aan bod waarin Door Opening Solutions in de praktijk is toegepast. In deze editie nemen we u mee naar Teylers Museum in Haarlem. Het is een hele kunst om kunst goed te beveiligen en controle te houden op de toegang van een museum, maar het (elektro) mechanische sluitsysteem VERSO CLIQ biedt uitkomst.

Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland. Sinds 1784 is het publiek hier welkom om te komen kijken naar voorwerpen van kunst en wetenschap. Van machines die elektriciteit opwekken tot miljoenen jaren oude fossielen, van een mooie collectie Hollandse meesters tot wereldberoemde prenten en tekeningen van Rembrandt en Michelangelo. Alleen al het interieur van het museum, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is een toeristische bezienswaardigheid van de eerste orde. Maar hoe houd je controle over de toegang in een gebouw met tientallen vertrekken vol waardevolle objecten, waar geregeld schilders en aannemers aan de gang zijn? Met 100.000 bezoekers per jaar en een staf van ca. 45 medewerkers en 80 vrijwilligers, die bepaalde ruimtes wél en bepaalde ruimtes níet binnen mogen? Raymon Moore is hoofd Beveiliging en Facilitaire Zaken van Teylers Museum en vertelt waarom zij de uitdaging aangingen met VERSO CLIQ.

Over Beveiliging en Facilitaire Zaken van Teylers Museum
Raymon Moore is sinds april 2007 Hoofd Beveiliging en Facilitaire Zaken van Teylers Museum. De afgelopen jaren is hij bezig geweest met het verder ontwikkelen van het integraal veiligheidsplan. Het implementeren van nieuwe beveiligingstechnieken en brandpreventie waren de speerpunten. De komende periode zal in het teken staan van vervanging en uitbreiding van verschillende systemen. Uitbreiding van het VERSO CLIQ systeem is daar één van de onderdelen van. Verder is de Afdeling Beveiliging verantwoordelijk voor de facilitaire ondersteuning van het museum.

Zoektocht naar betrouwbaar en kostenefficiënt sluitsysteem
Het gebouwencomplex van Teylers Museum beslaat meer dan 200 jaar bouwgeschiedenis. In 1996 is er een nieuwe vleugel met kantoorruimtes, een grote Tentoonstellingszaal, een Educatief Paviljoen en een Museumcafe geopend. Toen werd ook voor het eerst een sluitsysteem van LIPS geïmplementeerd.

Raymon Moore: ‘Sindsdien is er in het gebouw veel gewijzigd. Toegangsdeuren zijn veranderd, cilinders verplaatst, de sluitvolgorde aangepast et cetera. Dat alles kwam het beheer van de sleutels niet ten goede. Voor wie zelf geen toegang had tot een bepaalde ruimte was het al heel gewoon geworden om even de hoofdsleutel (!) te lenen. We hebben hier meer dan 45 medewerkers plus nog zo’n 80 vrijwilligers en freelancers. Die mensen moeten geregeld op plekken zijn, waarvan ze geen sleutel hebben. Net als mensen van buiten, zoals schilders en aannemers, of inspectiediensten, die voor werkzaamheden in het Fundatiehuis moeten zijn. Het ging allemaal te gemakkelijk en de risico’s werden met de dag groter.

“Het is geen ongewone reactie, als je als beveiliger je plannen aan de directie voorlegt: ‘Een nieuw sleutelsysteem, moet dat nou echt?’ vertelt Raymon Moore. Het is een rekensommetje. Het kost elke keer veel geld als - na verlies van een sleutel - alle belangrijke cilinders vervangen moeten worden. Met dat geld kun je beter investeren in een sleutelsysteem, dat die problemen niet kent en veel veiliger is.”

Bewezen sluitsysteem bij musea
Raymon Moore had niet het gevoel dat hij het wiel opnieuw moest uitvinden: “De Nederlandse musea vormen een klein wereldje. In dat wereldje heb ik een paar collega’s gebeld, om te horen voor welke oplossingen zij gekozen hebben en wat dat kostte.

Een aantal systemen viel al meteen af, namelijk de bedrade systemen. In de kantoren zou het op zich geen bezwaar zijn om leidingen in te hakken en te boren, maar in het museum past dat niet. Het historische karakter moet bewaard blijven. Het Mauritshuis in Den Haag had het VERSO systeem in gebruik. Raymon Moore: “Kom maar kijken riepen ze daar meteen door de telefoon. En inderdaad, dit was precies wat wij ook nodig hadden: een intelligent slot zonder bedrading. De oude mechanische europrofielcilinder eruit en de VERSO erin, klaar! De sleutel is door de ingebouwde elektronica niet te kopiëren. Die elektronica werkt op een batterij, die zeker twee jaar meegaat. En als die leeg raakt, gaat een ledje knipperen. Dan kun je de sleutel nog zeker drie maanden gebruiken, voor je de batterij moet vervangen, zo wisten de mensen van het Mauritshuis me uit eigen ervaring te vertellen.”

Concrete invulling adviseur ASSA ABLOY Nederland
Teylers Museum is erg tevreden over de samenwerking met ASSA ABLOY Nederland. Richard de Wit, Sales Manager van ASSA ABLOY heeft Raymon uitgebreid kunnen adviseren over de diverse mogelijkheden. Het is van belang om goed te kijken naar de huidige situatie, maar ook om eventuele toekomstplannen mee te nemen bij het maken van een keuze.

Richard de Wit: “Het is belangrijk om de toegangscontrole niet te groot en te ingewikkeld te maken, al was het alleen maar om daarmee de kosten beheersbaar te houden. Nederlandse Musea zoals Teylers werken doorgaans met beperkte budgetten, waardoor je goed moet afwegen of je een deur wel of niet van een elektronisch slot moet voorzien. De beste oplossing voor Teylers Museum was een mix van mechanische  en elektromechanische sloten. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten, terwijl de veiligheid optimaal is en ook de automatisering eenvoudig blijft.

Samen met Raymon en de sleutelbeheerder hebben we een inventarisatie gemaakt van wat er precies nodig was op welke afdeling. Op deze wijze konden we een concrete invulling geven aan de wensen van Teylers Museum.”

VERSO CLIQ in de praktijk
Om het VERSO CLIQ systeem goed te leren kennen werd in juni 2010 het systeem gefaseerd ingevoerd. Als eerste werd de afdeling Beveiliging uitgerust met een aantal VERSO CLIQ-cilinders en sleutels. De bijbehorende software draait op een pc en een half uurtje uitleg was al voldoende om met de software aan de slag te kunnen.

Raymon: “VERSO is een systeem waar je heel snel vertrouwd mee raakt. De lachende smiley op de display van de VERSO-sleutel geeft duidelijk aan, of je ergens naar binnen mag. Bij gebruik moet je een fractie van een seconde wachten voor de sleutel de cilinder vrijgeeft, maar dat went snel. De software werkt heel intuïtief en heb je zo onder de knie. In principe hadden we voor fase 1 een half jaar uitgetrokken, om eventuele kinderziektes en andere problemen op te lossen. Maar omdat VERSO in één keer goed draaide en zó voorspoedig werd opgepakt, werd al na een maand met de volgende fase begonnen. Een groot voordeel van de ASSA ABLOY producten vind ik, dat je alle sloten en cilinders in alle uitvoeringen en maten kunt krijgen. Er zijn zelfs hangsloten die naadloos in ons sleutelsysteem kunnen worden opgenomen. We hebben er geen enkele deur voor hoeven slopen of aanpassen.”

Over enkele jaren gaan ook de deuren van het Fundatiehuis open voor het publiek. Voordat het zover is, moeten er nog restauratie- werkzaamheden plaatsvinden. De deuren van een aantal ruimtes kunnen dan opgenomen worden in het VERSO-sluitplan. VERSO CLIQ zal dus ook in de toekomst nog veel voor ons gaan betekenen.